Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
oppland napisał:
Lindemans napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:
Na przestrzenie kilku ostatnich miesiecy wiekszosc bankow nie wydaje kart ze zdjeciem na "dzien dobry". Wymagaja 3 miesiecznych wplywow, albo pozwolenia na pobyt staly.
Nie twierdze, ze nie znajdzie jakis oddzial, ktory od tego odstapi. Niedawno pomagalam komus w DNB i kiedy poprosilam o podstawe do odmowy, dowiedzialam sie, ze banki, a nawet ich pojedyncze odzialy wprowadzaja swoje przepisy wewnetrzne i czesc piesni !

DnB teraz nawet zmienił tak przepis,że znajomy zakładał u nich konto z 2 m-ce temu i dali mu karte bez zdjęcia a na karte ze zdjęciem ma czekac 5 lat,jesli będą stałe wpływy oczywiscie...nie interesowało ich nawet to że ma kontrakt o prace na stałe...5 lat i już...Nordea też przez pierwsze 3 m-ce nie wydaje karty tylko masz konto założone i pieniądze mozesz pobierac z banku dopiero po 3 m-ch wydaja karte bez zdjęcia,jak są stałe wpływy....a po następnych 6 lub 1 roku moga wydac karte zw zdjęciem...ale warunkiem jest tez to ze trzeba miec pobyt stały nie tymczasowy...

Jak sie ma pobyt staly (varig opphold), to mieszka sie nieprzerwanie w Norwegii minimum 5 lat. Weic wtedy problemy z uzyskaniem karty ze zdjeciem, sa historia

oczywiście,ze tak...poprawię się bo zle to ujęłam trzeba miec pozwolenie na pobyt stały tz registererbevis uten grensen a nie np na rok...a nie wszyscy też kwalifikują się na varig opphold z róznych powodów...

ubengrensen-teraz lepiej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
oppland napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:
Na przestrzenie kilku ostatnich miesiecy wiekszosc bankow nie wydaje kart ze zdjeciem na "dzien dobry". Wymagaja 3 miesiecznych wplywow, albo pozwolenia na pobyt staly.
Nie twierdze, ze nie znajdzie jakis oddzial, ktory od tego odstapi. Niedawno pomagalam komus w DNB i kiedy poprosilam o podstawe do odmowy, dowiedzialam sie, ze banki, a nawet ich pojedyncze odzialy wprowadzaja swoje przepisy wewnetrzne i czesc piesni !

DnB teraz nawet zmienił tak przepis,że znajomy zakładał u nich konto z 2 m-ce temu i dali mu karte bez zdjęcia a na karte ze zdjęciem ma czekac 5 lat,jesli będą stałe wpływy oczywiscie...nie interesowało ich nawet to że ma kontrakt o prace na stałe...5 lat i już...Nordea też przez pierwsze 3 m-ce nie wydaje karty tylko masz konto założone i pieniądze mozesz pobierac z banku dopiero po 3 m-ch wydaja karte bez zdjęcia,jak są stałe wpływy....a po następnych 6 lub 1 roku moga wydac karte zw zdjęciem...ale warunkiem jest tez to ze trzeba miec pobyt stały nie tymczasowy...

Jak sie ma pobyt staly (varig opphold), to mieszka sie nieprzerwanie w Norwegii minimum 5 lat. Weic wtedy problemy z uzyskaniem karty ze zdjeciem, sa historia

oczywiście,ze tak...poprawię się bo zle to ujęłam trzeba miec pozwolenie na pobyt stały tz registererbevis uten grensen a nie np na rok...a nie wszyscy też kwalifikują się na varig opphold z róznych powodów...

oppland, tyle razy juz bylo na forum, ze:

registeringsbevis nie jest pozwoleniem na pobyt staly !!! jest tylko bezterminowa rejestracja i niczym wiecej.

pobyt staly (varig opphold) - mozna sie o niego starc po min.5 latach nieprzerwanego pobytu w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
oppland napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:

oppland, tyle razy juz bylo na forum, ze:

registeringsbevis nie jest pozwoleniem na pobyt staly !!! jest tylko bezterminowa rejestracja i niczym wiecej.

pobyt staly (varig opphold) - mozna sie o niego starc po min.5 latach nieprzerwanego pobytu w Norwegii.

ok jak zwał tak zwał chodzi mi o registerebevis i wiem,że nie jest to papirek na to aby mieć pozwolenie na pobyt stały,tylko na prace...na varig opphold nie wszyscy moga stawac z róznych powodów,więc nawet po 5 czy 7 latach wciąz maja registerebevis...ja wiem czym te rzeczy się róznią,więc zle to wytłumaczyłam poprostu... nie jestem nowicjuszem w Norge mieszkam tu zaraz będzie 5 lat po prostu o czym innym myslałam a co innego wystukałam...ups
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Rozumiem, ze sie pomylilas, ale akurat, tak jak w nazwie, tak i w prawach, jakie Ci przysluguja w obu tych przypadkach, roznica jest ogromna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok